Nem kell foglalkoznod podcastod szöveges leiratával, az Apple tavasztól megcsinálja a teljes adásra helyetted

01.29.2024

Azt régóta tudjuk, hogy az Apple számára kiemelt fontosságú az “accessibility”, (magyarul kisegítő lehetőségek) vagyis, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat bárki tudja használni. Legújabb fejlesztésük a hallássérültek számára lesz nagy segítség a podcastok élvezetéhez de másoknak is hasznos lehet.

Az Apple közlése szerint a tavaszra várható iOS frissítés után a hallgatók a podcast epizódok teljes leiratát el tudják olvasni készülékükön, keresni tudnak benne, sőt, a szövegbe kattintva, a hang is a kijelölt szakaszhoz ugrik. Hallgatás közben az adott szövegrészletet kiemeli a program, így könnyebbé téve a tartalom követését. Ez természetesen nem lesz kötelező, a podcast epizód nyomva tartásával lesz lehetőség a leiratok ki illetve bekapcsolására.

https://podcasters.apple.com/support/5316-transcripts-on-apple-podcasts

Ezeket a leiratokat az Apple szerverei automatikusan elkészítik. Publikálás után a hanganyag azonnal elérhetővé válik, majd nem sokkal később elkészül az automatikus leirat. Dinamikusan változó tartalmakat viszont nem követ le, csakúgy, mint ahogy az esetlegesen beillesztett dalok szövegeit sem.

A frissítés az iOS 17.4-es verziójában lesz először elérhető, amely várhatóan tavasszal debütál a szélesebb közönség számára is. Első körben angol, francia, német és spanyol tartalmakra lesz elérhető a funkció, ráadásul visszamenőlegesen, viszont összesen 170 országban, lehet kipróbálni. Bár nem részletezik, ebbe valószínűleg Magyarország is beletartozik.

Egyébként ha valaki szeretné, a saját fordítását is feltöltheti az automatikusan generált helyett, sőt, ha valaki nem elégedett a podcastjának automatikus leiratával, kézzel is lehet módosítani a fájlokat.

Kép forrása: Apple

tetszett?

Iratkozz fel és mindig közvetlenül megkapod a legfrissebb írásokat a podcastok világából!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Szerző

Egy Airbus A320-as repülőn ültem, amikor beleszerettem a podcast műfajba. Ez olyan 2013 körül lehetett, Svédországba repültem és az iPodomra töltöttem le egy – azóta sajnos megszűnt – filmes podcastot. Imádtam, itt szippantott be a podcast.

gaspar_milan_podcastsherpa

Kövess a közösségi médiában is!

Olvass tovább

Kapcsolódó

Spotify:több feliratkozó, gyorsabb organikus terjedés?

Spotify:több feliratkozó, gyorsabb organikus terjedés?

Ennek a posztnak az ötletét Ferkai Marcelltől, az Edzőkirályok, a Hatáskeltők és a Tiktokerek podcastok készítőjétől kaptam, innen is köszi! Marci felvetése az volt, hogy vajon a Spotify-on mekkora jelentősége van a feliratkozó számnak a podcastok terjedése...

bővebben
Hekkeld meg az Apple Podcast algoritmusát! 

Hekkeld meg az Apple Podcast algoritmusát! 

Hogy kerülhet előre a keresőben a Te podcastod is? Erre keressük ma a választ, ebben pedig az Ausha podcast marketing ügynökség lesz a segítségünkre. Saját PSO (Podcast Search Optimization) eszközükkel elég alapos elemzést készítettek arról, hogy az Apple Podcast...

bővebben